Strona główna ˇ Artykuły ˇ Ciekawostki ˇ Sprzęt ˇ Moja galeria ˇ Programy ˇ Słownik ˇ SKLEP ASTRONOMICZNY ˇ FORUMCzwartek, Wrzesień 09, 2010
Zobacz Temat
Astronomia - Czemierniki. Serwis astronomiczny - astro-czemierniki.pl | POZOSTAŁE | POZOSTAŁE TEMATY
Strona 1 z 5 1 2 3 4 > >>
Autor Praktyka obserwacyjna
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 07-08-2008 12:18
Studenci nauk astronomicznych mają obowiązkowe wakacyjne praktyki obserwacyjne. Chciałam zapytać jak z tym sobie radzą aktywni amatorzy. Mieszkam w centrum miasta i nie ukrywam, że ledwo widzę niebo. Czy macie swoje obczajone, wyjazdowe miejsca, z których obserwujecie nieboskłon. Czy myśląc o wakacjach kierujecie się wyglądem nieba? Przyznam się, że ja coraz częściej. Słyszałam, że śródziemnomorskie amatorskie obserwacje są świetne, ale wtedy z Polski można wziąć ze sobą raczej tylko lornetkę.

.
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Praktyka obserwacyjna
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 07-08-2008 13:54
sprzętu tak, masz rację, jednak lornetkę się przemyci. Często ludzie jeżdżą na wczasy we Włoszech, Grecji, wiadomo pogoda i teraz dostępność. A astronom może połączyć przyjemne z pożytecznym, tak myślałam o Wyspach Kanaryjskich. Tydzień wczasów z wyżywieniem ok. 2 000/os. Pogoda gwarantowana, w nocy obserwacje a w dzień spanie, w końcu to wakacje i właściwie tak powinno być. Zamiast na disco, siedzisz na plaży z lornetką. Wiesz, łączysz bajer -no bo to Wyspy i masz co opowiadać znajomych, zdjęcia piękne - z byciem profesjonalnym astronomem. Przecież na Kanarach jest ten sławny zestaw teleskopów. Tak sobie marzę, może ktoś ma takie doświadczenia...

.

Edytowane przez ~AZasteroidka dnia 07-08-2008 13:55
~chernieta
Użytkownik

Dodane dnia 08-08-2008 00:52
ostatnio (w lipcu) byłam na wakacjach w Czarnogórze, a dokładnie w mieście Kotor. Akurat mieszkałam poza centrum miasta, wiec miałam kilka kroków, żeby znaleźć sobie w miarę przyzwoite miejsce do obserwacji nieba. Oczywiście od razu rzucał sie w oczy Jupiter, ale miałam takie szczęście, że już stamtąd mogłam zobaczyć całą konstelację Skorpiona
jakoś się udało. w sumie to ten kraj leży jeszcze nad Adriatykiem, ale niedaleko mu do Morza Śródziemnego smiley
jednym słowem: super! smiley

per aspera ad astra
12716344 Wyślij Prywatną Wiadomość
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 10-08-2008 15:40
jak samochodem jedziesz to teleskop możesz wziąc, ale tak pociągiem czy busem to lepiej nie. Ja własnego teleskopu nie mam, tylko jedną lornetkę. .... i tak starczy.

.

Edytowane przez ~AZasteroidka dnia 10-08-2008 15:44
~chernieta
Użytkownik

Dodane dnia 11-08-2008 20:04
Wtedy nie miałam teleskopu, bo jechały ze mną 3 osoby w aucie, a podróż tam zajmuje nam zwykle 24-25h, a poza tym jechaliśmy do cioci, która zażyczyła sobie "paru" drobiazgów, więc na teleskop nie było miejsca smiley
ale lornetka świetnie się spisała smiley

per aspera ad astra
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 12-08-2008 12:59
świetnie Chernieta, Jak długo zajmujesz się obserwacjami, ile lat ?

.

Edytowane przez ~AZasteroidka dnia 12-08-2008 12:59
~chernieta
Użytkownik

Dodane dnia 13-08-2008 15:58
hmm od kilku... może od 5ciu tak dokładniej, ale od dzieciństwa byłam zafascynowana nocnym niebem smiley
a teraz będę całkowicie poświęcona astronomii, bo wybrałam sie na takie studia zobaczy się jak tam będzie smiley mam nadzieję, że podołam...

per aspera ad astra
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 14-08-2008 10:29
pięknie, chernieta, pięknie ! w razie czego zawsze możesz przenieść się na informatykę, fizykę i inne pochodne, więc głowa do góry.
Dzisiaj wstałam o 5.00 bo chciałam pooglądać Oriona, bo akurat na przeciw mojego łóżka był. Z tym, że jest jeszcze lato i jasne niebo już było, takie cudownie turkusowe.

.
~michalastro
Użytkownik

Dodane dnia 25-10-2008 19:15
Żeby obserwować niebo wyjedź na wieś. Jeśli chcesz przeżyć nie zapomniane wrażenia to jeź w bieszczady...mmm...rozmarzyłem się.

michalastro
ja.gram.pl/dorsz85 Wyślij Prywatną Wiadomość
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 28-10-2008 07:59
ale ja Oriona też obserwowałam, był piękny, dnia 21.10.2008, godzina 3 nad ranem.
Niebo było jasne i klarowne jak najlepszej jakości obraz w kinie, kolor nieba ciemnogranatowy a na niebie mnóstwo mniejszych i większych gwiazd. Na tak granatowym kolorze wszystkie gwiazdy błyszczały jasno, bialutkie, piękne, migoczące. Naprzeciw mnie, tuż przed nosem Syriusz, po prawej Orion, a po lewej ubywający księżyc. Kiedy rozpoznałam Oriona i ten pas, co Egipcjanie zbudowali piramidy według niego odniosłam wrażenie, że i ja jestem częścią tych wszystkich pokoleń ludzi patrzących na Oriona, i że Egipcjanie to też moi przodkowie, i że boskie niebo patrzy też na mnie. Poczułam się częścią wszechświata. Tak jakby wciąż ziemia była płaska, Słońce kręciło się wokół ziemi, a ja bym była zobowiązana, tak jak Egipcjanie, też składać hołd niebu, za to że jest.
Nikogo nie było na ulicy, nie jechał żaden samochód. Z oddali było tylko słychać ciężarówki i tiry, a ja pomyślałam, czy chociaż przez chwilę któryś z kierowców zwróci uwagę na piękne niebo nad nim.
To był jeden z najbardziej porywających momentów jaki mi się ostatnio zdarzył. Obserwacja nocnego nieba jest czasami cudem.

.

Edytowane przez ~AZasteroidka dnia 28-10-2008 08:01
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 28-10-2008 08:01

.
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 28-10-2008 08:35
fragment zdjęcia, wschód słońca, 27.10.2008, g.7.00

.

~AZasteroidka dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez ~AZasteroidka dnia 28-10-2008 08:37
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 28-10-2008 08:38
aha, rzeczywiście, dodałam, wprawdzie, maluteńki fragment, ale sens oddaje.

.
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 28-10-2008 08:43
Jestem dzieckiem Wszechświata, potomkiem Egipcjan. Orion nakłada się na nasze piramidy jak zatrzaski w kurtce.

.

~AZasteroidka dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez ~AZasteroidka dnia 28-10-2008 08:45
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 28-10-2008 08:46
a ten wschód słońca to zrobiłam aparatkiem z telefonu komórkowego.

.
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 27-12-2008 13:15
dzięki Justynka... a jak tam u Ciebie ? dużo obserwacji ?

.
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 27-12-2008 16:31
ja najbardziej lubię obserwować o 3.00 w nocy.

.
~dydy95
Użytkownik

Dodane dnia 27-12-2008 17:56
ja też bardo lubię patrzeć na niebo. jest wielefajnych konstelacji.
~dydy95
Użytkownik

Dodane dnia 28-12-2008 19:39
a jeszcze by miło było tak patrzeć z dziewczyną.smiley
~AZasteroidka
Użytkownik

Dodane dnia 29-12-2008 07:33
dziwne jest teraz niebo, jakieś takie białe, w mlecznym kolorze.

.
Strona 1 z 5 1 2 3 4 > >>
Skocz do Forum:
Logowanie
Login:

Hasło:

Pamiętaj mnie

Korzyści z rejestracji

Nie pamiętasz hasła?

GIEŁDA ASTRONOMICZNA

astro-czemierniki.pl Copyright © 2005-2008 by Marek Jeżowski. All rights reserved.